Van het kastje naar de muur!
Mijn Belgische vrienden bij TLV en Febetra hebben mij verzekerd dat per 1 april a.s. alleen de Belgische kastjes van Satellic toegestaan zijn in België. Ook mijn oud collega’s bij TLN bevestigden dat tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Breukelen. Er waren 160 leden aanwezig wat aangaf dat dit onderwerp leeft. De klok tikt en 1 april, dit is geen grap, mag je België niet meer in zonder kastje.
Inmiddels worden wij overspoeld met aanbiedingen. Daar waar alle brancheorganisaties beweren dat het onmogelijk is dat andere kastjes dan Satellic voor 1 april de vereiste goedkeuring krijgen, wordt dit door aanbieders tegengesproken. De hardnekkigste is Multi Service. Zij houden vast dat de door hen geleverde Axxes box gereed is en dat daar Franse en Belgische tol mee betaald kan worden. Ook Shell deelde mij mede dat deze box te gebruiken is. Waarschijnlijk is DKV de eerlijkste en raadt hun klanten aan via hen de Satellic te bestellen. Eén van mijn opdrachtgevers wacht op de Multi Service box. Ik heb hen geadviseerd een garantie van Multi Service te vragen. De vraag is wat dit waard is. Mocht de Axxes box niet op tijd toegelaten worden, hoeveel tijd heb je dan nog om de Satellic aan te schaffen. Zeker voor grote wagenparken wordt het dan een uitdaging. Ik heb vernomen dat een aantal grote vervoerders (nog) geen besluit hebben genomen en wachten af. Zij gaan er vanuit dat de bestaande leveranciers een oplossing bieden.
Het begint dus aardig een klucht te worden. De enige zekerheid is dat vanaf 1 april je België niet meer binnen komt zonder een goedgekeurd kastje in de vrachtauto. De tarieven, die in de markt gezet worden door de kaartleveranciers, zijn ook niet mals. De transportbedrijven hebben rekening te houden met de tolkosten aan de Belgische staat en daarboven de administratieve lasten van de kastjes zelf en de commissie die wordt berekend.
De totale kosten voor het Nederlandse bedrijfsleven wordt geschat op 60 miljoen Euro per jaar. De Nederlandse staat krijgt daar bovenop per jaar 12 miljoen extra uit het Eurovignet.
Misschien een idee voor de Minister om die twaalf miljoen in het project Transfollow te steken. Hebben we er allemaal tenminste nog wat aan.